Donald Sutherland emlékére
2024. június 21. írta: Morpheus_

Donald Sutherland emlékére

Emlékszem még kisfiú voltam amikor egy nyaraláson, egy balatoni kertmoziban először láttam a vetítő-vásznon a film készítésekor (1970-ben) csak 35 éves Donald Sutherland-et a Kelly hősei című háborús filmben. A karaktere: Csodabogár vicces figuraként lett a film egyik ikonikus alakja és milliók kedvence, mint furcsa harckocsizó-parancsnok, aki folyton "pozitív kisugárzást" vár embereitől. Emlékszem ekkor figyeltem fel Sutherland tehetségére és innentől kezdve igyekeztem minden filmjét megnézni. Kedvenc színészeim egyikévé vált és szomorúan vettem tudomásul halálhírét június 20-án. Kétségtelenül távozásával egy csillag hunyt ki az égen.

donald_sutherland.jpg

A kép forrása: theguardian.com

A Kanadában született Donald Suherland június 20-án hunyt el, 88 évesen Floridában (Miamiban) hosszú betegség után. Nagyon gazdag életút és színes filmes karrier fűződik nevéhez. Torontóban (Kanadában) végezte el az egyetemet, ahol mérnöki tanulmányokat is folytatott. Később azonban a színészet felé fordult, melyhez a szükséges ismereteket Angliában sajátította el. A 60-as és 70-es évek egymás után hozták el számára a filmes sikereket. Közben két házassága volt és egy élettársi kapcsolata, melyekből összesen 5 gyermeke született, legismertebb közülük: Kiefer Sutherland. Gazdag filmes munkásságát 2017-ben az Amerikai Filmakadémia Oscar-életműdíjjal ismerte el. Emellett két Golden Globe díjnak és két Emmy díjnak is büszke tulajdonosa.

Donald Sutherland alakítása nagyon tetszett a Piszkos tizenkettőben (1967), a Sas leszállban (1976), a Tű a szénakazalban című 1981-es háborús kémtörténetben, a Bosszú börtönében (1989), ahol bizonyította, hogy negatív karaktert is kitűnően alakít, a JFK-ben (1991), a Lánglovagokban (1991), a Parazitában (1994), a Zaklatásban (1994), a Vírusban (1995), az X polgártársban (1995), a Ha ölni kell című 1996-os zseniális drámában, a 2000-es Űrcowboyokban (ahol 65 évesen kiöregedett asztronaután alakít), a 2003-as Olasz melóban, a Büszkeség és balítéletben (2005), a Bolondok aranyában (2008), a Mestergyilkosban (2011), az Éhezők viadala filmekben és a 2019-es Ad Astrában.

Ezek közül nálam kiemelkedik a Tű a szénakazalban (ahol német kémet alakít) és a Ha ölni kell (ahol egy lecsúszott de tehetséges jogász), illetve leginkább a Kelly hősei című film, mert számomra Donald Sutherland mindvégig Csodabogárként maradt meg leginkább, noha legnagyobb elismerését az X polgártársért kapta.

Emlékezzünk a zseniális színészre valamelyik ismert filmjének megtekintésével és főhajtással tehetsége előtt!

morfeusz_also_logo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morfeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9418432693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antonov_ 2024.06.22. 22:06:20

Nagy forma fickó volt, mindig tele csibészséggel. Egyformán tudott jó és gonosz karaktereket alakítani. Különleges ember volt.
süti beállítások módosítása