Hang nélkül: Első nap - egy lelkizős dráma a horror műfajban
2024. június 29. írta: Morpheus_

Hang nélkül: Első nap - egy lelkizős dráma a horror műfajban

A Hang nélkül a kezdetektől vagyis a 2018-as legelső és 2020-as második epizód óta John Krasinski alapötletét és rendezését tükrözi, mely temérdek akciót, horrort és izgulós drámát vegyített össze sajátos eleggyé. Ez lett aztán a siker receptje is, hiszen mindkettő tarolt a jegypénztáraknál és még az IMDb-n is jó értékeléseket kaptak: az első 7,5, a második 7,2 pontot, ami IMDb viszonylatban elég jónak számít. Persze a sikerhez kellett Kraniski gyönyörű és tehetséges felesége, Emily Blunt is, aki kimagaslót alakított mindkét fejezetben. Végül jött a legújabb, harmadik epizód és Krasinski helyét a rendezői székben átvette Michael Sarnoski, Blunt kisasszony pedig teljesen kimaradt a sztoriból. Kétségtelen, hogy egy teljes stílusváltás következett, most egy egészen más jellegű Hang nélkül mozit kapunk.

hangnelkul1.jpg

A kép forrása: screenrant.com

Az új Hang nélkül inkább lelkizős dráma mint valódi szörnyfilm és horror. Míg Krasinskinél a fő irányvonal a horror és az izgalom és mellékszál a dráma, addig Sarnoski filmjében épp fordítva van minden: a legfőbb történetszál a dráma és lelkizés, amihez hátteret ad a szörnyek támadása által kialakuló horror-hangulat.

A középpontban egy halálos beteg 40-es nő áll, Samira (Lupita Nyong'o) aki New York egyik rákkezelő intézetében tölti mindennapjait, szembesülve depressziójával és reménytelen helyzetével. Egy nap, amikor ápolója épp színházba viszi csoportjával együtt, New Yorkot támadás éri: megjelennek a hang-érzékeny idegenek (a pókmajmok, ahogyan én nevezném őket) és megkezdik a tömeges népirtást az utcákon.

Samira macskájával együtt túléli az első rohamot, sőt bujkálása során több éles helyzetet is, amikor az idegenek mindig csak kevéssel vétik el megölését. Egy nap, miközben némán járja a kihalt New yorki utcákat összetalálkozik a jogásznak készülő Ericcel (Joseph Quinn), akivel egymást segítve menekülnek tovább. Kialakul köztük a bizalom és Eric megismeri Samira helyzetét, halálos betegségét is. Közben együtt élnek túl számtalan izgalmas helyzetet: a férfi élete kockáztatásával kerít gyógyszert a nőnek, Samira pedig a vizes meneküléseknél segíti Ericet. Egymást támogatják valód barátokká válva.

quiet_place3.jpg

A kép forrása: scified.com

Samira csak egyetlen dologra vágyik, hogy halála előtt (mely így is úgy s bekövetkezik) még ehessen egy hamisítatlan New yorki pizzát, édesapjára emlékezve, akivel ez az utolsó közös emléke. Apukája ugyanis jazz-zongorista volt, aki előadása végén meghívta annak idején mindig egy nagy közös pizzázásra. Eric elhatározza, hogy segíti Samirát utolsó vágya teljesítésében, mielőtt a tenger felé veszi az irányt a végső menekülésre (a lények ugyanis nem tudnak úszni).

A Hang nélkül 3 alapsztoriját meg lehetett volna írni egy izgalmas menekülős történetnek egy afféle Z világháború sztorinak is (én legalábbis ilyesmire számítottam), de valamiért a készítők inkább egy könnyes dráma mellett döntöttek. Itt a főhős kezdetektől reménytelen helyzetben van, hiszen halálos rákbeteg, vagyis a komor, dramatikus alaphangulat már a legelső percektől adott. Aztán megismerjük Samira szomorú életét is, jazz-zongorista édesapja korai elvesztésével együtt. Sajnos a másik főszereplő, Eric bemutatása már elsietett, róla csak nagyon keveset tudunk meg. A végeredmény azonban így is egyértelműen egy szomorú, lelkizős dráma szörnyes horror-környezetben, amiről mindenkinek maga kell eldöntenie, hogy többet ad e számára egy egyszerű menekülős, akció-horrornál.

hangnelkul_foszereplok.jpg

A kép forrása: discussingfilm.net

Ami engem illet: bevallom én talán egy izgalmasabb akció-horrornak örültem volna jobban, rengeteg feszült jelenettel és sokkal több pozitívummal, mondjuk a hősök túlélésével, esetleg egy szerelmespár kialakulásával (akik együtt menekülnek) vagy sikerélményekkel, ahogyan túljárnak az idegenek eszén. De itt nem ezt kapjuk. Hogy ez sajnálatos vagy nem az egyéni ízlés kérdése.

Tőlem a Hang nélkül új epizódja mindenesetre három és fél csillagot kap, mert el kell ismerjem: Lupita Nyong'o remek alakítást nyújt és azért kapunk izgalmas, látványos jeleneteket is így végül egy több műfajból álló, színvonalas egyveleg szórakoztat bennünket temérdek érzelemmel 90 percen keresztül. Bőven megéri egy mozijegy árát.

3esfel_csillag.jpg

morfeusz_also_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://morfeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr7918437781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antonov_ 2024.07.01. 13:36:56

És az Index kép nélkül rakta ki. Nehogy már olvassák.
süti beállítások módosítása