Andor - a legjobb Star Wars streaming-sorozat
2024. június 13. írta: Morpheus_

Andor - a legjobb Star Wars streaming-sorozat

Az Andor című Star Wars streaming-sorozat abban az idősíkban játszódik, amit a klasszikus részek (SW 4,5,6) közvetlen előzményének tekintünk: vagyis még csak érlelődik a felkelők szövetségének teljes összefogása és döntő fellépése a császár és pusztító halálcsillaga ellen. A Rogue One előtti években járunk tehát, amikor Cassian Andor a törvényen kívüliek útjára lép majd ezt követően lassan és fokozatosan a felkelés egyik kulcsfigurájává válik. A főszerepben Diego Luna látható, aki kitesz magáért és élvezetesen, színesen formálja meg a felkelésben fontos karaktert.

andor_diegoluna.jpg

A kép forrása: es.gizmodo.com

A 12 részes sorozat (vagyis az első évad) első néhány epizódja sajátos bevezetés: Cassian Andor előéletét láthatjuk, vagyis azokat a körülményeket, amelyek között idős édesanyjával él a birodalom egyik ipar-bolygóján: a Ferrixen. Bár mint kiderül Cassian valódi bolygója a Kenari (mely egy elmaradott bányász-telep), itt született ugyan, de gyermekként messzire került innen. Nevelőszülők viselték gondját: Clem és Maarva. Még gyerek, amikor a szeme előtt ölik meg nevelőapját, mégpedig a birodalmiak, így bosszút akar állni, ám kísérlete kudarccal végződik: 3 évet kap a fiatalkorúak börtönében. A sztori kezdetén már újra szabad és a Ferrixen él édesanyjával Maarva -val. [Innentől spoileres az írásom a bekeretezett rész végéig!]

Cassian különböző alkatrészek illetve fegyverek csempészésével (adás-vételével) tartja el önmagát és édesanyját. A csempész-ügyletekben segíti őt néhány barátja, például a csinos Bix Caleen (Adria Arjona). Közben azonban elkövet egy kettős gyilkosságot önvédelemből, amikor a birodalom két fegyveres biztonsági embere beleköt egy este az utcán (ahová egy bárból követik őt). Innentől Cassian élete bujkálássá válik, főleg miután elvállal egy akciót egy felbukkanó ismeretlen, bizonyos Luthen (Stellan Skarsgard) megbízásából. A feladata egy birodalmi helyőrség kirablása egy alig néhány fős csapattal. Itt következik a sorozat második szakasza: a hatodik epizód, amely a leginkább mozgalmas rész, hiszen egy akciódús bevetést mutat meg nekünk. A bevetés felemás-siker lesz: kirabolják ugyan a támaszpontot, de elesik a csapat majdnem minden tagja és Luthan elhatározza, hogy megöleti Cassiant mert túl sokat tud róla. A férfit most már nem csak a birodalmiak de a szerveződő felkelés is keresi. Nem csoda, ha nem tud sokáig kitartani: a birodalmiak elfogják és egy tengeri börtön-támaszpontra szállítják. Néhány fejezet a börtönben játszódik tehát egészen a nagy börtön-lázadásig, mely az első évad egyik legjobb jelenetsora. A továbbiakban Cassian visszatér a Ferrixre, ahol időközben elhunyt édesanyja temetésére szeretne eljutni, ahol azonban mind a felkelés, mind a birodalom árgus szemekkel várja felbukkanását.

Az Andor egy nagyon jól megrendezett, sok izgalmas jelenettel telepakolt és élvezetes Star Wars sorozat, mely nálam bőven beelőzi a Mandalorit, az Obi-Want, a Boba-Fett sorozatot és az Ahsokát is. (A legújabb élőszereplős streaming sorozat az Akolitus még csak harmadik részénél jár [ennyit látható belőle a Disney+ on] így még nem alakítható ki róla egyértelmű vélemény.)

Negatív kritika csupán három alakult ki bennem:az egyik, hogy a script és a rendezés túl nagy játékidőt ad a birodalmi nyomozóknak (a filmben felügyelőknek hívják őket), noha unalmas karakterek és az őket alakító színészek is nagyon gyenge alakítást nyújtanak. Ők kergetik Cassiant végig a sorozat alatt. A második problémám, hogy a Star Wars világ két legfontosabb karakterét még csak meg sem nagyon említik a sorozatban, ők: Darth Vadert és Palpatine. Ez szerintem nagy hiányosság és kicsit megnehezíti a sztori elhelyezését is a Csillagok háborúja világban.

diego_luna_adria_arjona.jpg

Adria Arjona és Diego Luna. A kép forrása: www.cbr.com

A harmadik, legfontosabb negatív kritikám az ellenállás bemutatására vonatkozik: enyhén szólva is furcsa ugyanis, hogy miközben néhány évre vagyunk attól, hogy a negyedik epizódban (Egy új remény) lássuk a felkelők bevetését a Halálcsillag ellen, vadászgépekkel, hatalmas cirkálókkal és egy jól felszerelt támaszponttal, aközben az Andorban a lázadók még erdők mélyén bujkálnak, szervezetlenek, pár ügynökük van csupán és lopni kénytelenek ahhoz, hogy legyen némi pénzük. Vezetőjük, Mon Mothma szenátor-asszony még szinte semmit nem csinál és a titokzatos Luthen Rael, aki az egyedüli vezetésre alkalmas figura, képes lenne arra, hogy megölesse Cassiant. Az egész felkelés zilált és amatőr. Ez csak akkor nem lenne probléma, ha mondjuk több évtizedre lennénk a yavini csatától, de nem ez a helyzet. Túl nagy a kontraszt az Andorban vázolt kezdetleges állapot és a negyedik epizód profizmusa között ahhoz viszonyítva, hogy csak néhány év telik el a két helyzet között. 

Az említett kritikákon túl azonban sokkal több a pozitívum: jók a helyszínek, látványos a börtön, remek alakítást nyújt a három főszereplő: Diego Luna, Adria Arjona, Stellan Skarsgard és profi a rendezés, rengeteg izgalmas, látványos jelenettel. Igazi Star Wars film-élmény. Ne hagyjátok ki!

Ami az IMDb értékelését illeti: ott jelenleg az élő-szereplős Star Wars sorozatok versenyében a Mandalori és az Andor áll az élen (a Mandalori 8,6, az Andor pedig 8,4 ponttal), a többi sorozat lemaradást mutat, így az Ahsoka (7,5), Boba Fett (7,2) és az Obi-Wan (7,1) is.

4csillag.jpg

morfeusz_also_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://morfeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr7718427269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2024.06.14. 10:19:44

A már 6 sorozatból álló Star Wars sorozat-gyűjtemény egyik legjobbja az Andor. A legkevésbé meseszerű és a leginkább felnőtteknek való. A legújabb ackolitus is gyengébbre sikeredett.

Antonov_ 2024.06.22. 22:07:57

Sok jó film lesz még idén: Például Hang nélkül első nap, Új Deadpool, Romulus (Alien-film augusztusban), Két magányos farkas,
Mosolyogj 2, Gladiátor 2 (novemberben), Avatar 3 (decemberben)
.
mozipremierek.hu/filmek/2024/
süti beállítások módosítása