A 3 legobb valaha készült film a magyar szavazók szerint
2024. június 15. írta: Morpheus_

A 3 legobb valaha készült film a magyar szavazók szerint

A legjobb filmek listáját az IMDb (TOP-250 Movies) évek óta vezeti, mégpedig milliók szavazatai alapján, mely voksok és vélemények a Föld szinte minden országából érkeznek folyamatosan. Ezek alapján állandóan korrigálják és aktualizálják a listát, bár a legelső 12 film sorrendje alig-alig változik rajta egy ideje. Ezek a következők: A remény rabjai, A keresztapa, A sötét lovag, A keresztapa II, Tizenkét dühös ember, Schindler listája, A gyűrűk ura: A király visszatér, Ponyvaregény, A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége, A Jó, a Rossz és a Csúf, Forrest Gump, A Gyűrűk ura: A két torony.

Ugyanakkor a port.hu is összeállított egy hasonló listát 2017-ben, a magyar szavazók számára, melyet szintén aktualizálnak időnként. Érdekes kérdés, hogy EZEN a bizonyos hazai listán melyek a legnépszerűbb filmes alkotások itthon, Magyarországon. Nézzük ezeket sorban, az legelső hármat kiemelve:

top_3.jpg

A remény rabjai

Eredeti címe: The Shawshank Redemption, rendező: Frank Darabont, megjelenés éve: 1994. A történet eredetileg Stephen King 1982-es kisregény-gyűjteményében a Different Seasons-ban jelent meg Rita Hayworth and the Shawshank Redemption címmel. Alig 12 évvel a regény megjelenése után, vagyis 1994 -ben, a magyar származású (56-os menekült szülők gyermeke): Frank Darabont készítette el a filmes változatot két kiváló színésszel, ők: Tim Robbins és Morgan Freeman. A sztori egy ártatlanul elítélt amerikai bankár története az 50-es és 60-as években, amikor az említett férfi 20 évet tölt a Shawshank börtönben, majd megszökik (mégpedig zseniális módon). A történet lényeges eleme az a barátság, mely a főhős, Andy Dufrense (Tim Robbins) és a társa, Ellis Boy Redding (Morga Freeman) között szövődik.

Forrest Gump

Rendező:  Robert Zemeckis, megjelenés éve: 1994, főszerepben: Tom Hanks. A filmet elhalmozták Oscar díjakkal 1995-ben, teljes mértékben megérdemelten. Az alaptörténet egy gyenge képességű férfi: Forrest Gump életútját mutatja be gyermekkorától egészen odáig, amíg a háborút is megjárva, sikeres sportemberként és gazdag üzletemberként visszavonul és saját gyermekének nevelésébe kezd, a társadalom megbecsült tagjaként. A filmben rengeteg történelmi utalás van a 60-as és 70-es évek Amerikájának történelmi fordulataira: mint a Watergate-botrány vagy a hippi mozgalmak (tüntetések), Nixon elnöksége ...stb. A történet annak bizonyítása, hogy azok az emberek is lehetnek értékesek és sikeresek, akiknek az élet nem oszt jó lapokat, viszont jó-szándékkal, jóindulattal és hittel élik életüket.

Halálsoron

Eredeti címe: The Green Mile, rendező: Frank Darabont, megjelenés éve: 1999, főszerepben: Tom Hanks. A halálra ítéltek cellasorát nevezik az amerikai börtönökben halálsornak vagy siralomháznak. A film cselekményének helyszíne is egy ilyen cellasor, a zöld mérföld (a padló színe okán) mégpedig a Cold Mountain fegyházban. Az 1930-as években járunk, amikor Amerikában még erős a fajgyűlölet. A központi karakter Paul Edgecomb (Tom Hanks), a börtönőrök parancsnoka, aki emberséges módon fogadja, a börtönébe érkező hatalmas termetű és színes-bőrű John Coffeyt, aki mint kiderül különleges gyógyító képességekkel rendelkezik. Végig-követhetjük a rabok és őrök mindennapjait, megtanulva, hogy akadnak gonosz és értéktelen emberek az őrök között és bizony előfordulnak értékes emberek az elítéltek táborában is.

Ami a hazai legnépszerűbb filmek listáját illeti: negyedik helyezett az Életrevalók, ötödik a Terminátor 2, a továbbiakban pedig így folytatódik a sor: Keresztapa, Vissza a jövőbe, Szerelmünk lapjai, Elrabolva, Kapj el, ha tudsz, A tanú, Gran Torino.

morfeusz_also_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://morfeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr7418428459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2024.06.18. 16:27:10

Mindhárom indokolt és megérdemelten van az első háromban. Valóban ezeket szeretjük valószínűleg a legjobban idehaza. Persze a lista folytatásában mindenki mást preferálna. Nálam ott lenne a Zongorista, a Tizedes meg a többiek és a Ponyvaregény is.
süti beállítások módosítása